La millor manera de refrescar-se és banyar-se només en llocs permesos. Darrerament, les zones de bany a la natura s’han massificat i és important saber, abans d’anar-hi, si ens hi podem banyar. T’expliquem quina és la situació a algunes de les zones que ha visitat la Ruta Descobrir i també a alguns dels llocs més coneguts del territori.
Parc Natural dels Ports
El bany és una activitat regulada a tot el Parc Natural dels Ports perquè pot afectar les espècies de fauna salvatge que hi viuen. Per això només es permet el bany en els indrets expressament senyalitzats i destinats a aquest efecte: el toll Blau, al riu dels Estrets, i el toll del Vidre, a l’Algars.
Info: parcsnaturals.gencat.cat
El Berguedà
Al Berguedà, diverses zones de bany com la riera de Merlès o els Empedrats han hagut de posar restriccions per evitar les massificacions. L’estiu del 2022, del 15 de juny al 15 de setembre, estarà prohibit el bany a un espai de set quilòmetres de la riera de Merlès, comprès entre el restaurant Sant Cristòfol (a la C-62) i la Casa de les Heures. Des de les Heures fins al naixement de la riera, el bany estarà permès. Un altre espai conflictiu és la zona dels Empedrats i la vall del riu Bastareny, on no és permès banyar-se ni remuntar el riu per dins de l’aigua. Remoure el fons té conseqüències negatives per a la fauna.
Info: www.elbergueda.cat
Parc Natural del Montseny
Des de l’any passat al Parc Natural del Montseny hi ha diverses senyalitzacions alertant que no és permès el bany als accessos dels principals rius, rieres i gorgs per evitar que els banyistes transmetin malalties infeccioses que causin la mort als amfibis, com el tritó del Montseny, espècie endèmica en perill d’extinció.
Estanys d’alta muntanya
Als estanys d’alta muntanya dels parcs naturals, com el Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el Parc Natural de l’Alt Pirineu, no és permès el bany, ja que té efectes sobre les aigües, la fauna i la flora de la zona. Per exemple, les toxines de la pell i les cremes solars poden ser letals per als amfibis.
La Garrotxa
A la Garrotxa, alguns municipis com les Planes d’Hostoles o Sant Feliu de Pallerols també han regulat l’accés als tolls i gorgs més concorreguts. Ara, per anar a l’Espai Natural Protegit del Brugent hi ha una limitació de 200 persones al dia i cal comprar un tiquet que costa 5 euros per persona. Amb uns espais d’alt valor ecològic, havia arribat a suportar més de 1.000 persones diàries, cosa que té greus afectacions per al medi natural. Aquestes zones no es consideren espais públics de bany i per tant els ajuntaments no es fan responsables de cap possible incident derivat de l’ús recreatiu de l’espai.
Info: www.espaiprotegitdelbrugent.cat
El Ripollès
Al Ripollès, ja fa uns anys que l’Ajuntament de Campdevànol també ha regulat l’accés als set gorgs del torrent de la Cabana. L’aparcament és limitat i per fer la ruta cal pagar una ecotaxa. No és permès el bany a cap dels gorgs.